Alla inlägg den 12 september 2010

Av Lie - 12 september 2010 19:47

Det är konstigt det här med alkohol… Den tar så många människor och ändå förväntas alla kunna sköta den. Förväntas att sköta den. Dricker du inte, är du tråkig och kan du inte sköta den, är du förtappad. Vilka krav vi har, när det är allmänt känt, att det är en av de mest beroendeframkallande drogerna vi har. När det är allmänt känt, att den inte skulle bli tillåten, om den skapades idag.


Nä, jag är inte nykterist, men det är ytterst sällan jag dricker. Största skälet är att min kropp inte mår bra av det, men nog tänker man till en eller två gånger, när man har personer i sin närvaro, som trillat dit; som måste ha alkohol för att kunna ha roligt … som måste ha alkohol för att kunna slappna av… som måste ha alkohol för att kunna sova…


Och senare… som inte kan sluta dricka, när h*n börjat… som raserat sin familj för att drickat går före allt annat… som har alkoholen mer kär, än de käraste… som till slut lever endast med alkoholen som sällskap.


Och vad säger vi om dagens artikel i Aftonbladet?

Törs vi ta det till oss?


...

SÖTSUGET KAN KOPPLAS TILL ALKOHOLISM

Sötsug är både biologiskt och ärftligt.  Barn som tycker extra mycket om sött har ofta alkoholism i släkten och depressiva symtom, visar en ny studie. - De här barnen är i riskzonen för att utveckla både sockerberoende och alkoholism, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

[ … ]

 

– Det här visar att det finns biologiska orsaker också bakom sockerberoende. Socker och alkohol är utbytbart, det korsreagerar och tillfredställer samma begär.
Hon uppskattar att ungefär var tionde vuxen svensk är sockerberoende,

fler kvinnor än män.

 

[ ... ]

 

Sockerberoende handlar inte om dålig karaktär. Det är inte bara att

”skärpa sig” vilket, man för övrigt också sade om alkoholism förr.
Barn som är extra förtjusta i sött kan behöva särskilt stöd -

både för att undvika övervikt och alkoholism i framtiden,

menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

...






Ovido - Quiz & Flashcards